The IT Crowd
[img: Nahodny screenshot]
   S01E02 - Kalamity Jen - 27.3. 23:10.

NOVINKY

online casino bonus bez vkladu

Jaký vliv má RPSN na výběr nejvýhodnějšího úvěru?

2022-04-18 - 10:05:03 | autor: angelo | Komentáře: 0

RPSN, neboli roční procentní sazba nákladů, je pro mnoho lidí klíčovým faktorem při výběru nejvýhodnější nebankovní...

Jaký vliv má RPSN na výběr nejvýhodnějšího úvěru?

RPSN, neboli roční procentní sazba nákladů, je pro mnoho lidí klíčovým faktorem při výběru nejvýhodnější nebankovní půjčky pro podnikatele. Tento údaj zahrnuje nejen úrokovou sazbu, ale i další poplatky spojené s úvěrem. V praxi to znamená, že větší půjčka může mít nižší úrokovou sazbu, ale mohou být zde další poplatky, které výsledný RPSN navýší.

Každý poskytovatel úvěru má svůj vlastní způsob výpočtu RPSN, takže se může výrazně lišit mezi jednotlivými úvěrovými produkty. Je proto důležité při výběru úvěru nejen porovnat úrokovou sazbu, ale i další poplatky a RPSN.

Jak se počítá RPSN?

RPSN zahrnuje nejen úrokovou sazbu, ale i další poplatky, jako jsou například poplatky za sjednání úvěru, vedení účtu či předčasné splacení úvěru. Tyto poplatky mohou mít vliv na výslednou cenu úvěru a tudíž i na výši RPSN.

Pro výpočet RPSN se nejprve spočte celková cena úvěru za dané období včetně úroků a poplatků. Tato částka se následně přepočte na roční úroveň a zpětně se vypočítá úroková sazba, která by odpovídala této celkové ceně úvěru.

Jaký vliv má RPSN na výběr nejvýhodnějšího úvěru?

Při výběru úvěru je důležité se zaměřit nejen na úrokovou sazbu, ale i na RPSN. Pokud bychom zvolili úvěr s nižší úrokovou sazbou, bez zohlednění dalších poplatků, mohli bychom se nakonec setkat s výrazně vyšší celkovou cenou úvěru.

Například si představme, že hledáme úvěr ve výši 50 000 Kč na dobu 3 let. Máme na výběr dvě nabídky s následujícími podmínkami:

  • Úvěr A s úrokovou sazbou 8 % p.a. a dalšími poplatky 5 000 Kč
  • Úvěr B s úrokovou sazbou 10 % p.a. a dalšími poplatky 2 000 Kč

Pokud bychom zvolili úvěr A jenom na základě nižší úrokové sazby, mohlo by nás překvapit, že celková cena úvěru je nakonec vyšší než u úvěru B. Vypočítáním RPSN u obou úvěrů bychom se dozvěděli, že u úvěru A by byla RPSN 14,25 %, zatímco u úvěru B by byla RPSN 12,94 %. Tedy i když má úvěr B vyšší úrokovou sazbu, celková cena úvěru by byla nižší díky nižším dalším poplatkům. Pokud byste si žádali ale o úvěr 500 000,- Kč, tak náklady budou logicky ještě větší.

Závěrem

Vždy je důležité při žádání o jakoukoliv půjčku sledovat nejen úrokové sazby, ale také RPSN. Půjčka s vyšší úrokovou sazbou může být ve finále levnější, než ta, ktará má úrokové sazby nízké, ale celkové RPSN je vyšší.

Autorem článku je MojeNebankovka.cz




Přidat.eu záložku



Copyright © 2007-2024 | theITCROWD.cz | Ajťáci